2008. július 16., szerda

Az indukciós főzőlap működési elve

Nagyon sokan azok közül, akik ellátogatnak hozzánk megkérdik, hogy akkor hogy is működik az indukciós főzőlap? Miért is olyan hatékony?

Az indukciós főzőlap abban jó, hogy a kerámia vagy az ellenállással működő főzőlapokkal ellentétben nem az üveget vagy a lapot melegíti fel, hanem az edény belsejében keletkezik a hő a mágneses indukció hatására. Fizika óra régen én is tanultam az elektromágneses indukcióról de sajnos azóta sokat felejtettem, így nekem is a netet kellett feltúrni azért, hogy a következőket megtudjam: ha egy elektromos vezetőt helyeznek el egy változó mágneses mező közelében, akkor elektromosság keletkezik a vezetőben. Ugyanezt a jelenséget használják ki az elektromotorok és generátorok.

De hogy is működik ez főzés közben? Az indukciós főzőlapoknál egy elektromágnest helyeznek a főző felület alá. Mikor a váltakozó áram átmegy ezen az elektromágnesen, akkor egy gyorsan változó mágneses mező keletkezik. Ha e felé egy nagy vas tárgyat helyeznek, akkor elektromos áram keletkezik a tárgyban, és ellenállás hő keletkezik. A hagyományos - például kerámia - lapokkal ellentétben a melegítés önmagában az edényben történik, és nem az alatta lévő lapon. Emiatt kevesebb hő vesztódik el, az pont ott keletkezik, ahol kell.

Amiatt, hogy nem a lap, hanem az edény belseje melegedik, a főzőlap sem melegedik fel - legalább is nem túlzottan, hanem annyira, amennyire az edény leadja a hőt. Ha szülők tanácsát meg nem fogadó gyermekekre gondolunk, akkor ezt rendkívül jól jöhet!

Az éttermekben dolgozó szakácsok imádják az ilyen jellegű főzőlapokat, mert sokkal jobban lehet ellenőrizni a fazék belsejében keletkezett hőt. Az indukciós lapok által generált hőfokot gyorsan lehet változtatni, hiszen a mágneses mező erejét kell csupán módosítani ehhez. Ennek köszönhetően az edényben keletkező hő szinte azonnal változik.

Amint már említettem, az indukciós lapok esetében kevé hő vesztődik el, vagyis a lap nagyon hatékony. Emiatt kevesebb ideig kell főzni, kevesebb áramot használ a lap. A szakirodalom szerint a hagyományos elektromos lapok hatékonysága 50 százalékos, az indukciósé 80 százalékos - a hagyományos gáztűzhelyeké pedig 30 százalékos!!! Vagyis a vizet fele idő alatt lehet felforralni.

Az indukciós lapok egyedüli hátránya, hogy csak vasat tartalmazó edénnyel lehet őket használni. A főzőlaphoz vásárláskor adtak egy mágnest is, ha az az edény aljára tapad, akkor használható az indukciós lapon, ha nem, akkor sajnos nem használható. Az aluminíum, réz, kerámia vagy üvegedényekkel nem használható. A vas, acél, rozsdamentes acél elvileg megfelel - a mágneses teszt elárulja. De ha erre is lusták lennénk, akkor helyezzük az edényt a lapra, kapcsoljuk be, ha nem megfelelő az edény anyaga, akkor pillanatokon belül kikapcsol, ha pedig megfelelő, akkor már forr is a víz.

37 megjegyzés:

Unknown írta...

Kösz!
Rég kiváncsi voltam a dolog elvére, úgy működik, ahogy elképzeltem.

(Rosszmájú megjegyzés: van a szövegben egy-két gépelési hiba, meg egy érdekes mondatszerkezet.)

Mégegyszer kösz!

Unknown írta...

Ja, még egy dolog!

Attól, hogy majdnem háromszoros a hatásfok, nem feltétlen igaz az, hogy feleannyi idő kell a vízforraláshoz, csak az, hogy majdnem harmadannyi energia kell (persze ez is nagy szó!). Az adott idő alatt befektett energia mennyisége is kérdés (nem mindegy, hogy hány wattos az indukciós főzőlap, és hogy kis v. nagy lángot nézünk a gáztűzhelyen.)

(Ezért a bejegyzésért külön bocs!)
A cikknek még most is örülök!

Vass Enikő írta...

Szia!

Bocsi, hogy nem válaszoltam, babaneveléssel telnek napjaim. Egyébként meg megjegyzésed a hatásfokkal érdekes, ezen így nem gondolkodtam el, köszi.

Érdekes mondatszerkezetek gyártásával no meg gépelési hibák készítésével keresem kenyerem, ezért saját blogomon már nem vagyok őket hajlandó kijavítani :-D. tudod suszter - cipő...

Unknown írta...

Kedves Olvasók!
Tekintettel arra, hogy a szövegben van egy félmondat, ami teljesen félrevezető a nem hozzáértőnek, engedjék meg, hogy kiegészítsem:
szöveg: "az elektromos főzőlap 50%-os hatékonyságú, az indukciós 80%, a gáztűzhely pedig csak 30%-os hatásfokú"
Ez való igaz, de!
Elektromos árammal (pl.) felforralni a vizet kb. négyszer (4x !) annyiba kerül, mint gázzal tenni ugyanezt.
Ez azt jelenti, hogy a gáztűzhely a nagy veszteség ellenére is 140%-al hatékonyabb a sime elektromos főzőlapnál, és még az indukciósnál is 50%-kal hatékonyabb.
Ennyit erről...
Akinek kétségei vannak ezekről, számoljon utána, vagy egy fizikust kérdezzen erről meg (ne szakácsot vagy eladót..)

Cirmike53 írta...

Azt szeretném megkérdezni,hogy teflonos palacsintasütővel használható-e a lap! Ugyanis eddig Budapesten éltünk,a család kedvence a palacsinta és most az TIGÁZ lett a gázszolgáltatónk,a víz nem forr fel rendesen,nokedlit főzni lehetetlen,mert szétázik,mielőtt megfőne.Palacsinta kiszárad és élvezhetetlen,de nem pirul.Pedig nem lettem rosszabb háziasszony,a hozzávalókat pedig ugyanott vásároljuk még,mint Budapesten. A településen mindenki panaszkodik,hogy nincs hőértéke a gáznak.
Várom a választ egy palacsintára éhes családdal a háttérben!
Babamama

fizikus írta...

Akkor a Pallax Kft kedvéért a számítás:

1kWh elektromos áram 29,57Ft,
1MJ gáz 3,85Ft.
Ez átszámítva azt jelenti, hogy a villamos energia 2.13x drágább a gáznál.

Ha ezzel a számmal korrigáljuk a
80%/30% os hatásfok arányt akkor 80/64-et kapunk. Tehát a gázzal főzés drágább mint az indukciós főzőlap. (a mai árakon)

A cikkhez:
A főzési idő az égő vagy főzőlap hasznos teljesítményétől függ, ami a névleges teljesítmény és a hatásfok szorzata.

Emőke:
A palacsintasütés és általában a serpenyőben sütés az én indukciós lapomon egy kicsit nehézkes volt, mert a forró serpenyő felmelegítette a tűzhelyet ami ezért kikapcsolt.
Azért van megoldás, én három csavar alátétet teszek a tűzhely és a serpenyő közé, ezek ugyan rontják a tűzhely hatásfokát, de a keletkező légrés egészen jól megakadályozza a tűzhely túlmelegedését. Ez persze csak afféle "népi gyógymód" felelősséget nem vállalok érte. ;-)

Jó főzőcskézést mindenkinek!

Unknown írta...

Sziasztok. Látom itt nagyon sok hasznos dolog elhangzik az indukciós főzőlapokkal kapcsolatban, ezrét nekem is lenne egy kérdésem, problémám. Most rendeltem ilyen főzőlapot, holnap érkezik meg. Edényeim régi fajta zománcozottak vannak, a mágnesre nagyon jól reagálnak, azonban az aljuk nem egyenes, hanem körben a peremnél kb 3 cm szélességben kiemelkednek, ami azt jelenti hogy főzéskor csak ez a 3-4 cm széles kör érintkezik konkrétan a főzőlappal, a lábasok aljának középső része ennél magasabban helyezkedik el, tehát nem ér a laphoz. Ettől használhatóak lesznek ezek az edények a lapon? Vagy esetleg ha használhatóak is, olyan energiaveszteséget okoznak amiért érdemes lenne új edénykészlet beszerzésén gondolkodnom? A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.

Zoli írta...

Fizikus, azt hogy az aram 29ft kWh-kent azt honnan veszed? A nappali aram ara AFA-val egyutt ma olyan 49 ft korul jar. Max az ejjeli aram kerul 29ft-ba, de a legtobb ember nem ejjel foz...

white írta...

pallax kft ha már így dobálózol a szavakkal akkor egy pl. a gázt szolgáltató alkalmanként neki tetsző módon változtatja a gáz minőségét az áramnál ez nem lehetséges tehát a villany fix míg a gáznál már láttam olyan esetet mikor citrom sárgán égett az égő fej és 10 l víz felforralása kb45 perc volt na ezzel számolj legközelebb és így védd a gázszolgáltatókat egyébként mindenki maga döntse el mit és mivel akar nekem bejött az indukciós de más a gázra esküszik

Krekó írta...

Hali!

Mi épp azon rágódunk, hogy indukciós főzőlapot vegyünk vagy maradjunk egy új gáztűzhely vásárlása mellett. ( ja igen az főzölap alá csakis elektromos sütő kerülne)
Az eddig elhangzottak alapján az indukciós főzőőlap melett voksoltunk ....de még szétnézek máshol is "több szem többet lát" alapon.

Vass Enikő írta...

Sziasztok!

Hát köszöönm a sok bejegyzést, jó volt őket olvasni. Ami az edényeket illeti, nekem van olyan teflonos edényem, ami jó az indukciós lapra és van ami nem. Az egyikre ragad a mágnes a másikra nem.

A gáz elektromos áram itt kibontakozó vitájához csak annyit szólnék hozzá: az áram mellett szól, hogy a gáz kisgyermekes családban veszélyesebb dolog mint az áram, én ezért is választanám még ma is az elektromos, árammal működő lapokat a gáztűzhellyel szemben.

Második érv: elektromos áramot környezetbarát módon is lehet termelni, gázat tudtommal a földből hozzák fel...

pbd írta...

Sziasztok!

Tűzhely vásárlás előtt állok. Nagyon meggyőző dolgokat írtatok az elektromos főzőlappal kapcsolatban. Viszont lenne pár kérdésem:
?i van akkor, ha nem figyelek és kifut az étel? Mennyire sülnek rá a főzőlapra a kifutott dolgok?
Másik kérdésem: a sütőnek mit ajánlotok? Gázos vagy elektromos legyen? Az elektromos sütő is kevesebbet fogyaszt, mint a gáz?
Köszi!!!

Karl írta...

Nézegettem használt indukciós lapot, és van amire az van írva, hogy nem lehet tűzhely fölé beépíteni. Ennek mi lehet az oka ?

Más szerint meg evőeszköz fiók sem lehet alatta, mert azok közt is lehet mágnesezhető és akkor azt is melegíti. MI lehet ebből igaz ?

boldi írta...

Hali Mindenkinek!

Nekem van indukciós tűzhelyem és réggebben használtam gázt is.Szerintem jobb az indukciós mert:
- a gázt tényleg higitják (oxigénnel) Így kissebb a fűtőértéke.
- a gázban vannak apróbb szemcsék amik nem vagy részben égnek el(nincs tökéletes égés)ez késöbb akár rákot is okozhat.
- a gázon használt edények mindig besárgultak, bebarnultak.

Karesz írta...

Szervusztok! Én arra lennék kíváncsi, hogy annak a bizonyos generált mágneses térnek milyen élettani hatása van a főzőcskézőre, valamint a készülő ételre?
Erre nem találtam sehol választ.
Ár ide vagy oda az egészség a legfontosabb!

Üdv: Karesz

anna írta...

Nem mindegy, hogy hány órát vacakolsz a főzéssel. A gázon még csak az olajat melegíted, amikor az indukcióson már megsült a tojást. Én tapasztalatból írom, hogy nagyon nagyon jó az indukciós főzőlap. Eddig 4 féle tűzhelyem volt: elektromos, gáz, sima kerámialapos és most az indukciós.
Könnyen módosítható a hőfok, gyorsan felmelegíti az ételt. Könnyen tisztántartható, mert nem tud a lapra ráégni semmi, ugyanis nem tud nagyon felforrósodni a lap. Soknál van olyan funkció, hogy rádobsz egy konyharuhát a gombokra, és 10 percre (pl postás)leáll a főzés, majd ujra indul.
Hölgyeim! Ne a fizikust, hanem a háziasszonyt kérdezzétek!

tomtyi írta...

Ami még gyerekes családban az indukciós mellett szól:

- nem lesz forró
- ha nincs rajta semmi vagy nincs rajta kellő méretű mágnesezhető tárgy, akkor nem is kapcsol be

Karl

Tűzhely fölé azért nem mehet, mert maga is melegszik, szellőző hely fölé kell építeni, hogy ne melegedjen túl. Nálunk eleve 60 cm magasságra van beszerelve a sütő. A tűzhely alatt pedig "apácarácsos" fiókos szekrény, a legfelső, legkisebb (a másik háromhoz képest fele magasságú) fiók üres.


Karesz:
pacemaker-rel ne állj a tűzhely mellett. Különben semmi.


pbd:
Rá csak akkor sül, ha sütsz, mert csak akkor lesz olyan meleg. Ha főzöl, akkor csak rászárad. De!!! Ha olajban sütsz is, akkor is az egész tűzhelyet lefedheted papírtörlővel (akár az edény alá is rakhatsz), és nem lesz mocskos, könnyen lemoshatod. Ha magasabb hőmérsékleten sütsz, akkor megbarnulhat a papír. De nálunk pl. a vízforralásra használt edény alján évekig sértetlenül ott maradt a még a gyárban ráragasztott kis matrica. :) Aztán egyszer elfelejtettem, hogy vizet tettem oda forralni, a víz elforrt, a papír meg megbarnult, és leszedtem.

Unknown írta...

Sziasztok!

Azt elárulná valaki, hogy miért csak ferromágneses anyagú edényekkel működne?

Ha az elv az, amit itt olvastam, akkor működnie kell mindenféle vezető anyagú (praktikusan fém) edénnyel. Viszont akkor miért csomagolnak hozzá "próbamágnest"?

Vass Enikő írta...

Kedves Zoltán!

Jó a kérdésed, esetleg fizikus, tudnál neki válaszolni??? :-D

tomtyi írta...

Üdv! Az "Indukciós tűzhely" Wikipédia oldalán ott a magyarázat. Mással is lehetne, csak hatékonysági okok miatt ferromágneses cuccokra tervezik. Pár éve olvastam egy cikket (sajna, nem mentettem le), amiben benne volt, hogy hasonlóan hatékonyan melegedő edényt alumíniumól vagy nagyságrendileg olyan 1/100 mm vékony falúra, vagy 50 cm vastagra kellene csinálni. Egyik sem praktikus.

tomtyi írta...

Lencsét főztem... :D

https://www.facebook.com/media/set/?set=vb.1363611192&type=2

tomtyi írta...

Az elektromos tekercsben és az indukciós tűzhelyen ugyan úgy keletkezik az áram, csak a más cél miatt más a méretezés és az anyagválasztás. Pont az indukciós tűzhelynél célként megjelölt és felhasznált örvényáramok keletkezésének minimalizálására csinálják a trafók vasmagját szigetelőanyaggal elválasztott rétegelt formában.

denesch írta...

Igazság szerint, ha már áttérsz az indukciós tűzhelyre, célszerű a hozzávaló edénykészletet is megvásárolni (ez egyszeri befektetés és hamar megtérül). Ezek az edények kb. 5 cm vastag, rétegelt ferromágneses anyagból készült fenékrésszel rendelkeznek és az indukció hatására pillanatok alatt felforrósodnak (miközben a tűzhely langyos marad). Az edényekhez hőmérséklet kijelzős fedőket is adnak. Ha a főznivaló eléri a 70 C körüli hőmérsékletet, akkor le kell venni a főzőlapról, a fedő felemelése nélkül. A vastag fémtalp sokáig őrzi a hőt és a fedő alatt folytatódik a főzés. Így nem semmisülnek meg a tápanyagok.
Deniel

Névtelen írta...

Deniel!
Ne haragudj, nem értek egyet. Egyáltalán nem kell semmilyen speciális edény, főleg nem 5 cm vastag talppal. A hagyományos, 20 évvel ezelőtt még mindenhol kapható zománcozott vaslábosok, fazekak pont megfelelnek. Én rendszeresen főzök ilyenekben. Ezen kívül a már nem is annyira hagyományosnak, mint inkább történelminek mondható teljes felületén (az oldalán) is vastag öntöttvas edényeket is használok. Teljesen jó.
Az indukciós főzőlap a vastag (és emiatt igen nagy hőtehetetlenségű) edénytalppal egyébként az egyik legnagyobb előnyét, a gyors reagálást veszti el. Nem mondom, hogy felesleges, de mindenre nem jó.
Összehasonlításképp:
a kínaiak legjellemzőbb és leglátványosabb főzési technikája a wokos ételkészítés. Gyorsan megpirítják a kaját, és kész. A mellette szóló érvek egyike pont az, amit írtál: nem vesznek el a tápanyagok. Mert gyors.
Másik technika, másik véglet: nagyon lassú tűzön egy-egy kicsit buggyanva főzik a vörös húsokat. Órákon, akár fél napon keresztül.
A két módon készülő ételek nem cserélhetők fel, nem ugyan olyanok, nem ugyan arra vannak.

Megtérülne? Mi? A pénzbeli értéke sosem. Mikor térülne meg egy 3-400000 Ft-os készlet ÁRA? Legfeljebb különböző terültetek értékei között súlyozol.

Unknown írta...

A főzőlap tekercsével keltett nagyfrekvenciás változó mágneses tér (körkörös) örvényáramot kelt az edény fém aljában, ami az edény anyagának ellenállása miatt hővé alakul.

Minnél erősebb a mágneses tér a vezető belsejében, az indukcióval keltett elektromos áram annál inkább a vezető felszíne felé szorul a mágneses tér irányára merőlegesen: skin-effektus.

Az anyag minnél kisebb keresztmetszetében folyik áram, annál nagyobb lesz az ellenállás és a hőtermelés ugyanakkora áram esetén.

A ferromágneses (vas) anyagok belsejében több nagyságrenddel nagyobb mágneses tér indukálódik, mint a nem ferromágnesesekében (alumínium, réz), így a skin-effektus is nagyságrendekkel nagyobb lesz a mágnesezhető anyagoknál.

Az indukciós tekercs anyaga réz, az árama korlátozott a jelentősebb melegedés elkerülése végett (az energia nagy része a mágneses teret építi),
így a csak a mágnesezhető edények (és a nagyon vékony réz- vagy alufólia) fognak jelentősen felmelegedni a főzőlapon, a vastagabb réz-, aluminium edények csak kb annyira melegednének, mint a tekercs.

Vincentius írta...

Köszönöm midannyiotoknak.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

én esztergáltam egy vas platnit így bármilyen edényt tudok használni,a villanyrezsón a kávét öt perc helyett egy perc alatt lefől a havi teljes villany számlám idáig hét ezer helyett négyezer lett ez pont olyan hogy nem biztos hogy a kis köbcentis autó fogyaszt kevesebb üzemanyagot ez van.

Atti írta...

Én annyit tennék hozzá,hogy mindennek van előnye és hátránya.A gáz olcsóbb mint a villany de keverik(rontják).A gáz kényelmes de drága.Fával tüzelni olcsóbb de piszkos, macerás.Így van ez a sütőkre nézve is.Az indukciós lap kíváló de mi a harmadikat fogyasztjuk,(3x12000Ft)mert hamar tönkre megy.(kb 1,5 évet bír ki.A készülék hosszabb használat után (kb 2 óra). felforrósodik,elolvad,elreped a készülékház és befolyik a készülékbe a forrásban lévő víz(leves pl.) és tönkremegy az elektronika.Több ismerősöm így járt.Mi nagyon szeretjük ,mert mobilizálható és nagyon gyors.Most nézek egy komolyabbat, drágábbat hátha az tovább tart és érdemes később javítani,mert egy 10 ezres készüléket szerintem már nem badarság manapság kidobni 1,5 év után főleg ha szét van repedezve.

István írta...

Sziasztok!

Nekem az a problémám, hogy 26 cm felett a főző nem indul el. Edényem egyébként kimondottan indukcióshoz való, csak 33-cm átmérőjű. Van valakinek tapasztalata, hogy ha 26 cm-es úgynevezett adaptert teszek a lap és az edény közé az segít?

Unknown írta...

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni!
Hamarosan szeretnénk vásárolni egy indukciós főzőlapot, ezt már kiválasztottuk, de edények terén tanácstalanok vagyunk a párommal!
Milyen márkájú indukciós edények a legjobbak minden téren?

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv:
Sándor

Hacsi írta...

equipreIndukciós főzőlap : Két fontos dolog van.
1 : az edény mindenképp legyen akkora mint a lapon jelölt kör, még akkor is ha kisebbel is üzemel.
2 : nem szabad maximális teljesítményen használni csak 5-8 percig. Ezután had hűljön a tekercs benne.

Ezen lapok gyilkosa a hőmegfutás. Tehát mindíg adjunk neki időt kihűlni !!!
Ez a tartósság titka.

Unknown írta...

Nincs gyorsabb főzés, mint ha gázon főzöl. Szabályozni is végtelenül egyszerű és azonnali a reakció. A gáz főzőlap egyértelműen a legolcsóbb verzió. Elképesztő hosszú élettartamú. A thermomágneseken kívül nem hibásodik meg rajta semmi. Anyukám 25 évig használt, rég "kidobott" tűzhelyét kezdtük el használni újra 2 éve - tökéletesen működik. Az hogy melyikkel főzöl gyorsabban csak teljesítmény kérdése. Hogy melyikkel forralsz fel olcsóbban 1 liter vizet (ugyanabban az edényben) csak próba kérdése. Az elfogyaasztott gáz, vagy villanyáram könnyen leolvasható és elég jól számolható.

czettele írta...

Annak, hogy gázzal vagy villannyal olcsóbb-e főzni, semmi jelentősége sincs - hacsaknem kifőzdét üzemeltet az ember. A főzés energiaköltsége lakásfűtés és meleg víz előállítási energiaköltségének elhanyagolható töredéke. Aki tényleg spórolni akar, az pár fokkal állítsa alacsonyabb hőmérsékletre a lakásfűtést, vagy szereltessen fel programozható termosztátot.
Gyorsaságról az írjon, aki már kipróbálta mindkettőt. Ugyanannyi vizet ugyanabban az edényben gázon legnagyobb lángon kb. 60%-kal hosszabb ideig tartott felforralni, mint a hordozható indukciós főzőlapon legnagyobb teljesítményen.
További előnye az indukciós főzőlapnak, hogy beállítom, mennyi ideig, mekkora hőfokon főzzön. Nem ég oda a kaja akkor sem, ha megfeledkezem róla, hogy meg kéne nézni, megfőtt-e már. Még nem találkoztam olyan gáztűzhellyel, amelyen ezeket be lehetett volna állítani.

Szilágyi János írta...

Azt szeretném megkérdezni attól ,akinek van tapasztalata ebben , hogy kizárólag olyan átmérőjű edényt lehet kerámialapos tűzhelyen használni mint a főzőzóna átmérője ? / ezt írja a használati utasítás Vannak kicsivel nagyobb átmérőjű edényeim ...azt kidobhatom ?
Üdvözlettel : Szilágyi János

Unknown írta...

A beépített indukciós főzőlap alá beépíthető mosogató gép?

Unknown írta...

Sziasztok!
Nekünk 5 éve van egy Bosch indukciós főzőlapunk. Meg voltunk vele elégedve, viszont azt vettük észre hogy évről évre egyre lassabban melegíti fel az ^ 1 liter vizet^. kB 4-5 perc.
Ez mit jelent a főzőlap kezd tönkre menni vagy a használt lábasok idővel valamiért Kiöregednek?
Köszönöm a választ.