2008. július 5., szombat

Főzőlap tisztítása

Mindig is az tetszett a főzőlapokban, hogy azok olyan szépek és tiszták. No, de amint kiderült, ezért tenni is kell valamit. Magyarán tisztítani kell az üveglapot.

A laphoz Vitroclean nevű tisztítószert csomagoltak alapból, első tisztításkor ki is próbáltam. Krémes szerről van szó, a lapot szépen tisztítja is, ám hátránya, hogy drága - valamiért azt képzelik, hogy ha az embernek telik elektromos főzőlapra, akkor méregdrága tisztítószerre is futja. Szerintem futná is, csak nem érdemes abszolút ezzel foglalkozni.

A lap tisztításához egyszerű üvegtisztítót használok, jelenleg egy Tesco gazdaságosat, de bármelyik megfelel a célnak. A lényeg: minden használat előtt és után letörlöm a felületet. Befújom az ablak tisztító szerrel, egy szivaccsal - a dörzsös felével - finoman végigsikálom. Íyg minden apró kosz fellazul. Ezután papírtörlőt tépek le, majd feltörlöm a lapot.

Előfordulhat, hogy makacsabb szennyeződések maradnak még mindig a lapon - főleg a kerámia környékén, mert mint említettem, ez forrósódik ki, ide éghetnek rá az ételek. Itt kell bevetni azt a kaparót, amit a főzőlaphoz adtak. Ha nem adtak volna vagy elhagytuk, semmi gond, egyszerű zsilett pengéről van szó, el kell lopni a pasitól és ezzel is le lehet kapargatni a koszt. Azért vigyázzunk, mert nekem a kaparóval is sikerült elvágni az ujjam... élesek ám ezek.

Kosz tekintetében a konyhapult és a lap közötti morzsákkal is kell foglalkozni. Ezeket porszívózáskor szépen kiszippantom - akinek van kéziporszívója morzsáknak azzal is megteheti.

Nincsenek megjegyzések: