2008. december 22., hétfő

Fém eszköz indukciós edényben

Korábban óva intetttem mindenkit, hogy használjon fém eszközöket az indukciós edényekben. Nos, most végre kipróbáltam, igaz, csak egy kis ideig mertem ott hagyni a fém merőkanalat a fazékban. Nem rázott meg vagy hasonló, annyi volt csupán, hogy a merőkanál is remegett, pont úgy mint a fazék, szépen enyhén. Végül is nem volt világvége, de azért nem árt az óvatosság.

4 megjegyzés:

szél robi írta...

hali
meglepódtam, hogy valaki erről blogot ír, de végül is jó ez nekem pl hasznos
én most akarok vásárolni és szinten fele/fele cuccban gondolkodom, de biztosan megéri ez?
te valaha lemérted, hogy ugyan az a kaja megfőzése hány %-al kevesebb áramba kerül?
megtudod tippelni a %-ot felelőségteljesen?
megtudod tippelni hogy mennyi a havi áramszámládból a főzésre jutó rész (és kb mennyit főzől naponta)?

azért káérdezem ezeket, mert a neten kb 1millió helyre le van írva, hogy költséghatékonyabb, de több órás keresés után sem találtam olyan helyet, ahol konkrét számokkal alá van támasztva, hogy mennyivel.
a végén csak lett két teszt oldal, egyik szerint kb 20-25%, a másik szerint kb 10-15% a megtakarítás.

Namár most, mondjuk hagyományos lappal tippeljük a havi főzés árát 5000-re, ez indukcióssal csak kb 17,5% al olcsóbb, azaz 4150 lenne, megtak 850/hó. Ezzel szemben az indukciós lap kb 40-50-el többe kerül, plussz kb 20-at ráköltök majd spec edényekre. Szumma: több mint 6 év múlva kezdődik a megtakarítás.
Mi erről a véleményed? Szerinted kb igazak ezek a számok?
köszi
vakrep

Vass Enikő írta...

hali!

Bocsi, de babaszülés közben nem figyeltem oda, hogy bejegyzés érkezett ide.
Százalékban nem mértem, de például mikor tésztát főzök, a víz szerintem két perc alatt felfőtt, a tésztát a leírásban szereplő ideig főzőm, vagyis gyorsan megvan. Mi nem vagyunk a sokat főző típusok közé tartozók, de a születendő gyermekek miatt választottuk ezt, az volt a szempont, hogy ne legyen gáz alapú és biztonságos legyen...

Unknown írta...

Először is köszi a blogot, máshol nem találtam értelmes leírást!
Engem az érdekelne, hogy az indukciós részen a főzési idők mennyire csökkennek. Víz hamarabb forr fel, OK. De mondjuk egy leves is hamarabb fő meg? Mennyire változtatja meg a főzési időket?

A választ előre is köszi!

Vass Enikő írta...

Szia Géza!
Újból bocsánat kéréssel kell kezdjem, a baba lefoglal eléggé.

A víz nagyon hamar fő fel, egy leves szerintem 15 perc alatt megvan - már ha sietsz. Amikor van időm, akkor ha már felforrt a víz, akkor le szoktam húzni az erősségét és hagyom olyan 7-8-as szinten forrni tovább, és így jobban összefőznek az ízek. Szerintem olyan 40-45 százalékkal hamarabb van meg így a leves, mint egy hagyományosabb tűzhelyen.